Elektriciteit
Verduurzaming eigen organisatie
Klimaatbestendige leefomgeving
Natuur en biodiversiteit
Circulaire Gemeente
Mobiliteit
Warmte in gebouwde omgeving

Dit wil je
weten.

Weetjes over:

Een klimaatbestendige leefomgeving

Verharding in de tuin? Kies voor slimme materialen.

Niet iedereen heeft groene vingers, dat snappen we best. Daarom leg je misschien liever tegels in de achtertuin. Een verharding in de tuin geeft gemak, zo houd je ‘schone’ voeten wanneer je even naar de schuur loopt. Maar vergis je niet, hoe meer verharding des te minder water de bodemgrond op kan nemen. Is jouw schuur vochtig? Dit zou zomaar de reden kunnen zijn. Wie dus toch graag een verhard pad heeft, doet er verstandig aan te kiezen voor ‘waterdoorlatende’ materialen. Schors, houtsnippers of kiezels zijn de meest duurzame opties

Regenwater hoort ‘thuis’ in een ton.

Zonde, al dat drinkwater wat zomers verbruikt wordt om het gazon mee te besproeien. En dat terwijl het water gratis uit de lucht komt vallen. Nee, je hoeft geen rekenwonder te zijn om te begrijpen dat een regenton je heel veel oplevert. Zelf kun je het niet drinken tenzij je het filtert, maar de planten zijn er dol op. Er zitten namelijk veel goede bouwstoffen in regenwater. Feit: wist je dat je er ook je (auto)ramen mee kan zemen? Vervelende strepen ontstaan door de aanwezigheid van kalk, en laat dat nu net ontbreken in regenwater!

Tips voor meer biodiversiteit.

Wanneer de ‘r’ uit de maand is, kunnen de tuindeuren weer open. Wat is het toch heerlijk als de tuin onderdeel is van de leefomgeving. Een grote variatie aan bloemen en planten zorgt ervoor dat jouw tuin er prachtig uit ziet. Tegelijkertijd wordt je tuin hierdoor een prettige woonomgeving voor insecten zoals bijen, hommels en vlinders. Wil jij graag een duurzame tuin met ruimte voor biodiversiteit (naast dat prettige loungeterras)? Zorg in dat geval o.a. voor planten die in verschillende seizoenen in bloei staan, vermijd bestrijdingsmiddelen en bekleed kale schuttingen met klimplanten.

Wateroverlast en droogte in jouw tuin voorkomen?

Vervang dan tegels door groen. Zo houd je de grondwaterstand op peil. Een bodem met een goede grondwaterstand droogt minder snel uit. Ook wordt hiermee eventuele schade door droogte (zoals bijvoorbeeld paalrot) voorkomen. Meer groen in je tuin is natuurlijk ook goed voor de biodiversiteit en voor de ontspanning: wetenschappelijk onderzoek toont aan dat je in een groene tuin beter tot rust komt. Kortom tegels eruit en groen erin.

Tuin (en isolatie) op jouw platte dak.

Heb je een plat dak? Wellicht kun je hier een natuurdak of retentiedak van maken om regenwater mee op te vangen voor hergebruik. Maak van jouw dak een stukje natuur en leg beplanting aan! Dit zorgt voor veel biodiversiteit en je creëert een fijne leefruimte voor vlinders, bijen en andere nuttige insecten.

Is jouw tuin waterproef?

Wat is een wadi? Heel simpel gezegd: WaterAfvoer Door Infiltratie. Een wadi is een verlaagd gedeelte van een tuin dat tijdens een regenbui met regenwater van het dak volloopt via een opening. De wadi vangt het regenwater op waarna het in de bodem wegzakt. Het regenwater wordt zo direct in de tuin opgevangen en wordt dus niet door het riool afgevoerd. Zo voorkom je dat schoon water onnodig in de rioolwaterzuivering terecht komt!

Droogte in de tuin beperken.

Koppel dan je regenpijp af en voorkom dat het regenwater naar het riool wegloopt. Zeker nu de zomers steeds droger worden kunnen je planten dat extra water goed gebruiken. Door je regenpijp af te koppelen gaat er meer regenwater naar het grondwater in je tuin. Dit is een hele effectieve methode om droogte te beperken.

Help de bijen!

Door bijvriendelijke beplanting in je tuin aan te leggen zorg je ervoor dat bijen een betere kans hebben om te overleven. Denk hierbij aan drachtplanten (dit zijn planten die nectar en of stuifmeel ontwikkelen). Wist je dat de 181 soorten bijen op de rode lijst staan en met uitsterven worden bedreigd? Bijen zijn enorm belangrijk voor de voedselproductie. Zeker 60% van onze voedselgewassen zijn afhankelijk van bestuiving door bijen en zonder onze zoemende vrienden zouden deze gewassen nauwelijks of geen vruchten hebben. Help jij mee om de bij te redden?

Verduurzamen Vastgoed

Koel hoor! Kies voor een ‘groen dak’.

Wil je graag mos of gras op jouw dak aanleggen? Een goed idee! Zowel op platte als hellende daken kan begroeiing aangelegd worden. Een ‘groen dak’ absorbeert regenwater en beschermt de dakbedekking tegen zon en wind. Daardoor gaat dit type dak ongeveer 20 jaar langer mee. Het zorgt voor meer koelte in huis, vermindert geluiden uit de omgeving van het huis en bevordert de warmteafvoer van zonnepanelen (de temperatuur van een zwart dak loopt hoog op, terwijl een groen dak koel blijft). Mossen en grassen trekken bovendien insecten aan zoals vlinders. Goed voor de biodiversiteit!

Verbeter de isolatie van muren en vloer.

Je weet ongetwijfeld dat een goede (of extra) isolatie van de woning zorgt voor een lagere energierekening. Een slimme zet dus! Maar waar kun je zoal aan denken? Is jouw woning gebouwd tussen de jaren ’20 en ’80 van de vorige eeuw, dan is spouwmuurisolatie een goed begin. Dit creëert comfort en helpt je te besparen op stookkosten. Voor vrijwel alle woningen geldt dat vloer- en bodemisolatie ook interessant is. Denk hierbij aan isolerende materialen zoals schelpen. Hierdoor is minder energie nodig om het huis op temperatuur te krijgen en te houden. Optimaal in combinatie met een warmtepomp.

Isoleer niet alleen je dak, maar ook de ramen.

Het isoleren van schuine daken is een belangrijk middel in de verduurzaming van je woning. Het dak is namelijk een van de grootste bronnen van warmteverlies in huis. Dakisolatie kan zowel aan de binnenzijde als aan de buitenzijde (van het dakbeschot) aangebracht worden. Voor de tweede optie doe je er verstandig aan een specialist in te schakelen. Denk daarnaast eens aan het vervangen van oude raampartijen. Een gemiddelde hoekwoning heeft ongeveer 25 m² aan glas. Vervang je het huidige dubbel gehard glas voor HR++ dubbelglas, dan levert je dat een jaarlijkse besparing op van zo’n 150 euro.

Zonne-energie wordt steeds interessanter.

Zelf duurzame energie opwekken! Dat is een van de meest aantrekkelijke maatregelen die je als huiseigenaar kunt treffen. Het is een rendabele investering, zelfs wanneer netbeheerders besluiten jouw extra zonnestroom niet langer aan te nemen. In de nabije toekomst verwachten we namelijk steeds meer ‘thuisbatterijen’. Hierin sla je de opgewekte energie op en word je als het ware zelfvoorzienend qua stroomtoevoer. Tijdens het aanleggeven van zonnepanelen zijn er wel een aantal zaken om rekening mee te houden. Hoe oud zijn de dakpannen (of dakbedekking bij een plat dak), en denk ook alvast eens aan een groen dak of dakisolatie voor optimaal rendement.

Zet de temperatuur can de cv-ketel lager en bespaar.

In de meeste gevallen is het heel gemakkelijk om je CV van 90 graden naar 60 graden te zetten. Als de temperatuur in de ketel standaard lager is, bespaart dit flink op je gasverbruik en portemonnee. Namelijk tot wel €1200,- over de levensduur van je CV. Raadpleeg voor de zekerheid altijd de handleiding van jouw cv-ketel of neem contact op met een de installateur.

Een warmtepomp als alternatief voor duur gas.

Aardgas wordt in de toekomst waarschijnlijk steeds onvoordeliger. Dus een warmtepomp als alternatief voor gas is interessant. Maar hoe werkt dat nu eigenlijk? Energie uit de omgeving (water, lucht of bodem) wordt door een warmtepomp omgezet naar warmte voor keuken, badkamer of woning. Dit type warmtepomp verbruikt dus geen gas. Een hybride warmtepomp is gekoppeld aan de Cv-ketel. Als er te weinig warmte uit de buitenlucht gehaald kan worden, gaat de hybride warmtepomp dus over op gas. Het verbruik van aardgas wordt hierdoor met zo’n 60% verlaagd. Beide hebben twee voordelen: je kunt subsidie krijgen voor een warmtepomp en je energierekening gaat omlaag!

Zonneboiler: douchen onder de zon

De naam zegt het eigenlijk al. Een zonneboiler verwarmt water door middel van zonne-energie. Het is een geweldig alternatief voor aardgas, want de zon is voorlopig niet uitgebrand. Nog lang niet. Voor de installatie van een zonneboiler heb je bovendien geen vergunning nodig. Wél een dak met zoveel mogelijk zonuren (het zonlicht wordt namelijk opgevangen door een zonnecollector) en wat ruimte (het warme water wordt opgeslagen in een vat). Een gemiddeld huishouden bespaart dankzij een zonneboiler maar liefst 180 m3 gas en 330 kilo CO2-uitstoot per jaar. Iets voor jou? Kijk eens goed naar de bestaande subsidieregelingen.

Wat dacht je van een ‘groene’ hypotheek?

Sta je op het punt een huis te kopen of wil je een bestaande woning verduurzamen? Duik eens in de voordelen van een ‘groene’ hypotheek. Simpel gezegd is dit een lening die je gebruikt om je (nieuwe) huis energiezuiniger te maken. Of het nu gaat om het installeren van zonnepanelen, maatregelen op het gebied van isolatie, het plaatsen van een warmtepomp of iets anders… Het bedrag dat je hiervoor leent sluit je af tegen een extra lage rente. Dit soort energiebesparende leningen kunnen bovendien gecombineerd worden met subsidies. Win-win, want dankzij een groene hypotheek heb je lagere hypotheeklasten terwijl je een steentje bijdraagt aan het milieu.

Wat maakt een ‘slimme thermostaat’ slim?

Een slimme thermostaat is niet alleen ‘intelligent’, maar ook zuinig. Je kunt er namelijk flink mee besparen op je energierekening (maar liefst 30 procent). Op basis van jouw instellingen weet dit apparaat waar en wanneer het in huis moet verwarmen. Je stemt de thermostaat namelijk af op de leefstijl van jou en je gezin. Op weg naar huis alvast de verwarming aanzetten zodat je thuiskomt in een aangename temperatuur? Dat kan. Ook houdt een slimme thermostaat rekening met verschillende seizoenen en weersomstandigheden. Slim of gewoon ideaal?

Hoe ‘groen’ is jouw energieleverancier?

Stroom is stroom, ongeacht de leverancier. Of toch niet? In principe merk je in de praktijk niets van groene stroom, dat klopt. De buurman (zonder groene stroom) ontvangt precies dezelfde elektriciteit. Maar jouw keuze voor een groene energieleverancier heeft weldegelijk invloed op ons milieu. Als je hierin geïnteresseerd bent raden we je aan wel wat onderzoek te doen voordat je een contract afsluit. De ene leverancier produceert zijn stroom namelijk ‘groener’ dan de ander. Bijvoorbeeld door te investeren in een duurzame toekomst.

Koud douchen is hot (spreekwoordelijk).

De koude kraan aanzetten om naar degene onder de douche te seinen dat het nu echt tijd is om te stoppen. Dat is een trucje wat we inmiddels (gelukkig) zijn vergeten. Maar korter en vooral kouder douchen is hot. Spreekwoordelijk dan. Gebruik een waterbesparende douchekop of hang een simpele douchetimer op. Een gemiddeld huishouden dat standaard 5 minuten in plaats van 10 minuten doucht, bespaart op jaarbasis ongeveer 15.000 liter warm water. Door kouder te douchen sla je twee vliegen in één klap. Warm water is namelijk duurder dan koud water. En onder een koude douche blijf je nu eenmaal korter staan.

Wat is er mogelijk binnen jouw postcode?

Heb je al eens gehoord van de SCE-regeling? Dit is een afkorting voor Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE). Een deftige naam voor een subsidieregeling die energiezuinige maatregelen mogelijk maakt. In het kort komt het erop neer dat huishoudens kunnen deelnemen aan (zonne)energieprojecten waarbij groene stroom opgewekt wordt buiten de eigen woning. Ideaal als zonnepanelen niet op jouw huis passen. Dit soort projecten waren eerder bekend onder de naam Postcoderoosregeling. Tip: informeer eens of en hoe je ervoor in aanmerking komt.

Ik wil verduurzamen. Maar hoe betaal ik het?

Energiebesparende maatregelen leveren een hoop op. Maar eerlijk is eerlijk, het vraagt ook om een investering. Gelukkig zijn er tal van mogelijkheden. Je hoeft echt niet maximaal in te zetten om impact te maken. Begin eens met kleine maatregelen, zoals overstappen naar een groene energieleverancier, kies voor energiezuinige apparaten en plaats radiatorfolie. Wil je zonnepanelen aanleggen of een warmtepomp installeren zonder daarvoor je zuurverdiende spaarcenten te gebruiken? Dan is er altijd nog de mogelijkheid tot lenen (zelfs in combinatie met een subsidieaanvraag). Maar let op: lenen kost geld. Onderzoek de voorwaarden dus goed voordat je hieraan begint.

Slimme apparaten helpen verduurzaming

Van thermostaat tot verlichting en alles ertussenin. Het wordt steeds interessanter om ‘slimme’ huishoudelijke apparaten aan te schaffen. Hiermee kun je namelijk besparen op je energieverbruik. Wat dacht je bijvoorbeeld van het koffiezetapparaat (een van de meest gebruikte toestellen in huis), de stofzuiger en zelfs energiezuinige stekkerdozen? Denk bij de aanschaf van een nieuw elektrisch apparaat eens aan de ‘slimme’ variant. Hiermee doe je niet alleen jezelf en je portemonnee, maar ook het milieu een groot plezier.

‘Uitgelicht’. Duurzame lampen!

Woordgrapje natuurlijk. Toch is dit een serieuze tip. We hebben het voordeel van slimme apparaten al genoemd, maar deze specifieke productgroep willen we extra aandacht geven. De verlichting van veel huishoudens is namelijk nog niet erg duurzaam. Zonde, want met LED-verlichting draag je niet alleen bij aan een beter milieu, maar verbruik je ook minder energie. De aanschaf is van dit type lamp is relatief hoog, maar de levensduur is langer en het scheelt maandelijks in de energiekosten. Wil je er nog een schepje bovenop doen? Denk ook eens aan een tijdschakelaar!

Radiatorfolie: simpel maar doeltreffend.

Misschien dat je deze truc wel eerder eens gezien hebt? Achter de verwarming kun je radiatorfolie plaatsen. Dit is een simpele ingreep waarmee je energie bespaart. Dat zit zo: de warmte van de radiator straalt niet alleen keurig de (woon)kamer in, maar verdwijnt helaas ook via de muur naar buiten. Zonde! Je kunt dit voorkomen door reflecterende folie tussen de verwarming en binnenmuur te plaatsten. Een eenvoudige methode die ook nog eens vrij goedkoop is. Eén rol folie kost zo’n €10 tot €20, wat je binnen een winter hebt terugverdiend.

Met tochtstrips en kit op ‘kierenjacht’.

Tocht het in huis? Dan voel je niet alleen een vervelende kou, maar leid je ook onnodig energieverlies. Gelukkig kun je er gemakkelijk iets aan doen. Ga op kierenjacht en ontdek waar er warmte verloren gaat. Meestal zijn oude ramen, kozijnen en deuren de boosdoener. Maar tocht kan eigenlijk overal vandaan komen. Denk ook aan onopvallende gaten achter keukenkastjes, openingen in de muur waar leidingen doorheen lopen, of de meterkast. Het ‘lek’ gevonden? De oplossing is simpel: met tochtstrips of kit maak je kieren en naden weer dicht. Daarmee bespaar je jaarlijks zo’n 70 m³, wat neerkomt op ongeveer €60.

Gluren bij de buren, of toch niet?

Het is een algemene opvatting: veel Nederlanders doen de gordijnen ’s avonds niet dicht, waardoor we massaal kunnen gluren bij de buren. Tijd om deze traditie te doorbreken. Want natuurlijk houd je overdag graag wat zicht op de buitenwereld, maar ’s avonds is dit niet nodig. Sterker nog: het sluiten van je gordijnen helpt bij het binnenhouden van de warmte in huis. Een voorbeeld van goed isolerende raambekleding zijn plisségordijnen met aluminiumcoating, thermische gordijnen en warmte werende rolgordijnen. De mogelijkheden hierbinnen zijn eindeloos dus je hoeft niet eens in te leveren op smaak.

Bedankt, uw inzending is succesvol verzonden.